T  U   I   N   T   J   E  S

W I L G E N B R O E K

T  U   I   N   T   J   E  S

W I L G E N B R O E K

Menu

DE VELE VOORDELEN VAN STRAATVERGROENING

HOE GROENER HOE BETER

 1 Gelukkigere bewoners.                         Groen is goed voor ons. Mensen voelen zich, of het nou in landelijk en stedelijk gebied is, gelukkiger met groen om zich heen. In groene buurten hebben mensen minder stress, angststoornissen en depressiviteit.

2 Gezondere bewoners

Een groene buitenruimte nodig mensen uit tot bewegen en buitenspelen. Bovendien houden bomen CO2 en luchtverontreiniging vast. Nederlandse onderzoekers lieten zien dat mensen gezonder zijn als hun woonomgeving groener is. Zo hebben kinderen in groene wijken minder last van ADHD en overgewicht.

3 Grotere sociale cohesie.              Buurtgroen zoals parkjes, plantsoenen, buurt- en volkstuinen hebben een positieve invloed op de sociale cohesie in die buurt. Groen in de buurt werkt uitnodigend. Het zorgt voor een aangename plek, waar buurtgenoten elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. Bewoners voelen zich meer verbonden en minder eenzaam.

4 Veiligere buurt.                                 Doordat groene wijken meer ontmoetingsplekken bieden, hebben de bewoners vaak meer contact met elkaar. Er is meer informele sociale controle. Daardoor hebben deze wijken meestal minder last van verloedering, overlast en criminaliteit.

5 Productievere mensen

Mensen die beter in hun vel zitten en minder last van stress hebben, zijn niet alleen gezonder, maar ook productiever. Ze kunnen zich beter concentreren. Dit draagt bij aan de maatschappelijke baten van groen in de buurt.

6 Nettere buurt

Als buren hun eigen buitenruimte op een goede manier vergroenen, verbeteren zij tegelijkertijd de kwaliteit van hun wijken. De buurtbewoners zijn meer geneigd hun woonomgeving opgeruimd en netjes te houden.

7 Meer groen, minder wateroverlast

Door alle bebouwing en bestrating van5 Productievere mensen tegenwoordig krijgt het water steeds minder kans om de bodem in te zakken. In groene buurten kan water zich vrij in de bodem verspreiden, opgenomen worden door planten, verdampen én het grondwater aanvullen. Daarom hebben inwoners van groenere buurten vaak minder te maken met wateroverlast.

8 Meer groen, minder hittestress

Een groene buurt geeft meer verkoeling in de zomer. Stenen huizen, pleinen en straten nemen veel warmte op en houden die ook lang vast. Bomen, struiken en ander groen verdampen water, waardoor de temperatuur in de omgeving daalt. Ook zorgen vooral bomen voor schaduw, waardoor mensen de hitte vaak minder sterk ervaren.

9 Grotere biodiversiteit

Een stad met schaduwrijk groen, tuinen, straatbomen, bermen en plantsoenen met bloemrijk grasland en klein water zorgt voor zangvogels, vlinders en egels. Ook groene daken en groene gevels dragen bij aan de natuurwaarde voor plant en dier.

10 Hogere waarde van huizen en kantoren

De huizenprijzen in een groene wijk liggen hoger dan de prijzen van vergelijkbare huizen in een wijk zonder groen. Uit diverse onderzoeken blijkt de waarde van onroerend goed hoger te liggen bij uitzicht op water, openbare ruimte, park en plantsoen.

CONTACT & PRIVACY

Neem contact met ons op via e-mail
Jouw e-mailadres:
Het onderwerp van jouw bericht:
Jouw bericht: